Home » Luchtballon

Luchtballon

Luchtballon

Een stukje geschiedenis; de luchtballon werd op 4 juni 1783 uitgevonden door de gebroeders Joseph en Jacques Montgolfier. Toen zij bij de open haard zaten en hun dienstmeisje een drankje kwam brengen, waaide haar jurk op door de rook van de open haard. Zo kwamen ze tot de conclusie dat warme lucht opstijgt (lucht die warmer is dan de omgevingstemperatuur) en was het idee van een luchtballonnen geboren

De eerste luchtballon van de Montgolfiers was onbemand. Hij was gemaakt van doek en gevoerd met papier. Het papier was bestreken met aluin, als brandwerende laag en het werd bijeengehouden door ongeveer 2000 knopen. Deze eerste luchtballon overbrugde een afstand van 2 km. De broers hadden hiermee bewezen dat luchtballonnen konden luchtballonvaren. De volgende uitdaging was een bemande luchtballon.

De broers worstelden met de vraag of er boven in de lucht geademd zou kunnen worden. Om dit te onderzoeken lieten de broers op 19 september 1783 een schaap, een haan en een eend de lucht in gaan met een luchtballon. De ballon vertrok uit Versailles, bereikte een hoogte van 500 meter, voer 8 minuten en vloog 3,5 kilometer ver. Op 21 november 1783 gingen voor het eerst in de geschiedenis twee mensen luchtballonvaren, namelijk Jean-Francois Pilatre de Rozier en Francois Laurent d’Arlandes. De luchtballon bereikte een hoogte van 90 meter. Na 25 minuten luchtballonvaren landde de ballon veilig circa 8 km verderop. Twee jaar later, op 7 januari 1785 staken de Fransman Jean-Pierre Blanchard en de Amerikaan John Jeffries het Kanaal over. Na 1793 werden ballons voornamelijk aangewend voor oorlogsdoeleinden.

Daarna verdween de luchtballonnen lange tijd uit zicht en maakte pas in 1970 zijn rentree. In de tussenliggende eeuwen werden voornamelijk gasballonnen (gevuld met waterstof of helium) gebruikt voor oorlogsdoeleinden. Van 1970 tot heden heeft hete luchtballonvaren zich snel ontwikkelt van persoonlijke hobby en reclame-medium tot de voor een groot publiek toegangelijke passagiersballonvaart van nu. Anno 2011 gaan jaarlijks zo’n 50.000 passagiers in Nederland met een luchtballon mee. Er zijn in Nederland zo’n 400 luchtballonnen ingeschreven bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat. Deze ballonnen variëren in grootte van 2 tot wel 32 passagiers.