Thermiek

Als je wel eens met een luchtballon mee bent geweest, dan zal je het misschien gemerkt hebben. Je gaat pas vlak vóór zonsondergang of vlak na zonsopkomst de lucht in. De reden dat we alleen op deze tijdstippen kunnen varen is thermiek. Maar wat is thermiek?

Thermiek ontstaat doordat de zon op de aarde schijnt. Doordat de grond opwarmt wordt de lucht boven de grond verwarmt. Doordat warme lucht opstijgt gaat deze lucht naar boven en als deze lucht weer afkoelt, komt de lucht weer naar de grond en zo gaat dit de gehele dag door totdat de zon ondergaat.

Stap 1: De zon warmt de groAfbeeldingsresultaat voor thermiek uitlegnd op

Stap 2: De warme lucht stijgt op en de

waterdamp vormt een wolk (A).

Stap 3: De koude lucht gaat weer naar

beneden en het proces begint weer bij stap 1

Door de waterdamp die mee omhoog gaat in de warme lucht condenseert terwijl de lucht afkoelt. Door deze waterdamp ontstaat er een wolk in de lucht. Als de lucht tot 100% gecondenseerd is, ontstaan er stapelwolken en spreken we van natte thermiek.

Als er te weinig waterdamp in de lucht zit waardoor er geen wolken ontstaan spreken we van droge thermiek.

Door deze cirkelende bewegingen is het voor zweefvliegtuigjes en vogels zeer gemakkelijk om op korte termijn op grote hoogte te komen. Voor een hete luchtballon is het echter niet geschikt om te kunnen gaan varen. Door het onvoorspelbare stijgen en dalen van de warme lucht kunnen we alleen varen 2 uur voor zonsopkomst en 2 uur voor zonsondergang.

Dit betekent ook dat we bijvoorbeeld in de zomer al om 6:00 uur kunnen gaan varen en in de winter pas om 8:30 uur.

We hopen je graag binnenkort in een van onze luchtballonnen te ontvangen!

Leave a Comment

Ik accepteer de Privacy Policy

Contact

Neem contact met ons op.

0

Start typing and press Enter to search