Home » Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een selectie van veel gestelde vragen over ballonvaren. Staat je vraag er niet tussen of heb je een vraag over een ander onderwerp mail dan naar info@skyballonvaarten.nl of bel met 013-5900692.


Ballonvaart informatie

Ballonvaren is de meest veilige vorm van de luchtvaart. Dit komt omdat wij slechts gaan ballonvaren bij veilig weer en de snelheid van een ballon relatief laag is (gelijk aan windsnelheid). Ballonpiloten worden er vanaf het begin van hun opleiding op getraind om een goede inschatting over het weer te maken. Als je naar de statistieken van ongevallen kijkt, is ballonvaren veiliger dan fietsen en autorijden.

De richting en snelheid van de ballon wordt bepaald door de richting en snelheid van de wind. Voor de ballonvaart stelt de piloot zich op de hoogte van de richting en snelheid van de wind op de grond, de wind op lage hoogte en de wind op grotere hoogte(s). Met behulp van deze windrichtingen kan de piloot enigszins ‘sturen’ naar een gunstig landingsgebied.

De ballonnen waarmee wij ballonvaren zouden zonder hulpmiddelen circa 4,5 kilometer hoogte kunnen gaan. Daarboven is de lucht te ijl (te weinig zuurstof) voor de waakvlammen van de branders en natuurlijk voor de passagiers om rustig te kunnen ademen. In de praktijk varen wij tot een hoogte van circa 1 kilometer en alleen als het gebied (luchtverkeersregels) en het weer dat toelaat. Gemiddeld varen wij op een hoogte van zo´n 300 meter. Op deze hoogte kun je in de praktijk het meeste zien van de omgeving.

Gemiddeld legt een ballon in een ballonvaart van 1 uur een afstand van 25 kilometer af. Meer windsnelheid of een langere ballonvaart resulteert in een grotere afstand en andersom.

Volgens de Nederlandse wet mag een ballon overal landen, omdat het een vrij luchtvaartuig is dat volledig afhankelijk is van de wind. De piloot landt waar hij/zij vindt dat het nodig is.

In vrijwel alle gevallen landt de piloot de ballon in een grasveld. De piloot kan de landeigenaar voor de landing niet om toestemming vragen, maar probeert altijd om schade of onrust bij het vee te voorkomen. Mocht er schade veroorzaakt zijn, dan wordt deze door ons netjes vergoed aan de landeigenaar.

Na de landing rijdt het grondteam langs de landeigenaar en vraagt altijd om toestemming om het land met de auto te betreden. Volgauto´s van supporters van de passagiers en ook de supporters zelf dienen altijd buiten het landingsveld te blijven.

Neem in ieder geval jezelf mee. Daarnaast adviseren we je een fotocamera en/of een verrekijker mee te nemen. Ook een petje is aan te bevelen. Wij zorgen voor een verfrissing tijdens de ballonvaart.


Programma

In de periode april t/m oktober kunnen we alleen ´s ochtends (bij zonsopkomst) en ´s avonds (vanaf 2 uur voor zonsondergang) ballonvaren. Overdag kan het niet omdat de atmosfeer dan te onstabiel is voor een heteluchtballon. Deze onstabiliteit wordt veroorzaakt door de zon die de aarde opwarmt. Dit leidt tot thermische ontwikkeling die de controle van de piloot over de ballon aanzienlijk kan verminderen en tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Hieronder volgt een overzicht van de aanvangtijden gedurende het jaar:

Avondballonvaarten

  • November t/m maart       ca. 15.00 uur
  • April                                        ca. 18.30 uur
  • Mei                                          ca. 19.00 uur
  • Juni                                          ca. 20.00 uur
  • Juli                                           ca. 19.30 uur
  • Augustus                                ca. 19.00 uur
  • September                             ca. 18.00 uur
  • Oktober                                  ca. 17.00 uur

Ochtendballonvaarten

  • November t/m maart       ca. 08.00 uur
  • April                                        ca. 06.30 uur
  • Mei                                        ca. 06.00 uur
  • Juni                                        ca. 05.00 uur
  • Juli                                          ca. 05.30 uur
  • Augustus                              ca. 06.00 uur
  • September                            ca. 06.30 uur
  • Oktober                                 ca. 07.00 uur

Het totale programma van een ballonvaart duurt circa 2,5 uur waarvan je gemiddeld 1 uur aan het ballonvaren bent. We bieden je een enorm gezellig programma inclusief het samen opbouwen van de ballon, de ballonvaart, het inpakken, de traditionele champagneceremonie, vervoer terug naar de opstijglocatie en een ballonspeld ter herinnering aan de ballonvaart.


Weer

Het weer is allesbepalend of we kunnen gaan ballonvaren. Het moet veilig en stabiel weer zijn. Je kunt erop vertrouwen dat Sky Ballonvaarten jouw veiligheid voorop stelt en dat we alleen opstijgen bij veilig weer. Een aantal basiscriteria zijn:

  • De grondwind mag niet harder zijn dan 10 knopen (=18 km/u)
  • De wind op 250 ft (80 meter) mag niet harder zijn dan 15 knopen
  • Het zicht moet minimaal 1500 meter zijn
  • De wolkenbasis moet op minimaal 300 meter hoog zitten
  • Er mogen geen (onweers)buien in de buurt van het ballonvaargebied hangen  

Als wij besluiten om de ballonvaart vanwege het weer te annuleren, bespreek je gewoon een nieuwe datum met ons. De kans dat het de eerste keer dat je gepland hebt doorgaat is ca. 70%. Helaas hoort deze weersafhankelijkheid er gewoon bij, maar je zult ervaren dat het absoluut de moeite waard is om soms wat langer te moeten wachten op de prachtige belevenis.

Je kunt gedurende het hele jaar gaan ballonvaren. Toch zie je met name ballonnen in de periode april t/m oktober omdat de ballonvaartijden (altijd ’s avonds of ’s ochtends vroeg) dan gunstiger zijn voor de passagiers en omdat het weer in die periode vaker gunstig is voor ballonvaren. Toch willen we je er op wijzen dat een winterballonvaart (wellicht boven een sneeuwlandschap) ook een prachtige ervaring is. Iedere seizoen (winter, lente, zomer, herfst) heeft zijn charmes. Indien je de mogelijkheid hebt, adviseren we om na je eerste keer nogmaals een ballonvaart te maken in een ander seizoen of ander deel van de dag (zoals een ochtendballonvaart).


Kleding

Je kunt het beste prettig zittende kleding dragen. Kleding die je ook aandoet als je een wandeling zou gaan maken. Draag platte schoenen en geen (naald)hakken. We raden je aan om een petje op te zetten, omdat de branders warm aan kunnen voelen.


Kinderen

Kinderen mogen ballonvaren, mits ze over de rand van de mand kunnen kijken. Ze moeten groter zijn dan 1.15 meter en dienen te worden begeleid door minimaal 1 volwassene. Voor kinderen t/m 12 jaar gelden bij ons speciale kindertarieven. Voor deze tarieven klik je hier.


Hoogtevrees

In een ballon heb je geen last van hoogtevrees. De meest aannemelijke verklaring hiervoor is dat een de ballon los van de grond is. Je hersenen kunnen de hoogte niet inschatten waardoor geen angst voor de hoogte ontstaat. Vrijwel iedereen voelt zich relaxt en ontspannen tijdens de ballonvaart.


Fysieke beperking

Je kunt ballonvaren met een fysieke beperking. Wel moet je, in ieder geval op 1 been, kunnen staan tijdens de landing. We adviseren je contact met ons op te nemen via 013-5900692 om aan te geven wat je beperking is. We leggen je dan uit wat je moet kunnen, waarmee jij je arts kan raadplegen.


Zwanger

Bij Sky Ballonvaarten mag je niet ballonvaren als je zwanger bent. We zijn hier streng in omdat we geen risico´s willen nemen met zoiets belangrijks als de geboorte van jouw kind. Artsen geven aan dat het niet gevaarlijk hoeft te zijn. Toch is het ons beleid om je niet mee te nemen als je zwanger bent. We zien je graag terug nadat je bevallen bent, zodat je zorgeloos kan genieten van je ballonvaart.


Reserveren

De periode juni t/m september is de drukste periode. We adviseren je om minimaal 6 weken van tevoren (ofwel voorafgaand de datum waarop je wilt varen) voor deze periode te reserveren. In het voorseizoen (april, mei) en naseizoen (oktober) volstaat het in de praktijk om circa 4 weken van tevoren te reserveren. Ook kun je op de dag van de ballonvaart reserveren, omdat er regelmatig plekken over zijn. Reserveer je plek hier.


Verzekering

Bij Sky Ballonvaarten ben je verzekerd volgens de officiële EU-luchtvaartwetgeving. In de 30 jaar van ons bestaan (circa 200.000 passagiers) hebben wij vrijwel nooit aanspraak hoeven maken op deze verzekeringen voor onze passagiers. Het ergste wat bij ons is gebeurd is een lichte enkelblessure. Wij gaan zorgvuldig om met jouw veiligheid en nemen geen risico´s.

Je hebt de mogelijkheid om een extra annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen uit drie verschillende verzekeringen, namelijk:

Basis verzekering: 18 euro per persoon (Meest gekozen)
• Bij omstandigheden zoals ziekte, zwangerschap, overlijden of letsel de mogelijkheid om de
ballonvaart minimaal 48 uur van tevoren te annuleren of verzetten.

Standaard verzekering: 23 euro per persoon
• Bij omstandigheden zoals ziekte, zwangerschap, overlijden of letsel de mogelijkheid om de
ballonvaart minimaal 48 uur van tevoren te annuleren of verzetten.
• Bij 5 keer annuleren van de vaart door de weersomstandigheden, krijg je het aankoopbedrag
teruggestort.

Extra verzekering: 29 euro per persoon
• Mogelijk bij privé of gecombineerde vaarten
• Boek je de ballonvaart op een speciale dag, maar de vaart wordt geannuleerd door de
weersomstandigheden. Dan krijg je het aankoopbedrag teruggestort.


Cadeaubonnen

Sky Ballonvaarten werkt samen met een groot aantal wederverkopers. Wij accepteren de volgende cadeaubonnen:

  • Belevenissen bonnen
  • De Nationale Ballonvaart Bon
  • De boerenlandingsbon
  • Groupon bonnen
  • Sky Ballonvaarten waardebonnen

Mocht je over een andere waardebon beschikken, mail dan naar info@skyballonvaarten.nl of bel 013-5900692. Vaak kunnen we met de verstrekker van de bon regelen dat je met ons mee kunt ballonvaren.


Stel je vraag:

Stel een vraag
Naam
Naam
Voornaam
Achternaam